Innehållet i Fortodol har analyserats, men resultaten hålls hemliga av Falköpingsföretaget Hela Pharma. Foto: Marthina Stäpel/SR Skaraborg.

Hemlighåller provsvar om förbjuden substans

Den potentiellt skadliga läkemedelssubstansen Nimesulid som misstänks ligga bakom dödsfall och fall av leversvikt i Sverige och i Norge, kan ha funnits i alla sålda burkar av kosttillskottet Fortodol. Den slutsatsen drar Falköpingsföretaget Hela Pharma efter att ha analyserat innehållet i burkarna. Men det är allt som konsumenterna får veta, resten hemlighålls.

Sedan 2004 har 24 miljoner kapslar av kosttillskottet Fortodol sålts i Sverige och Norge. Nyligen polisanmäldes Hela Pharma av Livsmedelsverket, sedan det framkommit att Fortodol innehåller läkemedelssubstansen Nimesulid, en substans som är tillåten i den del länder, men förbjuden i Sverige.

Läkemedelsverket misstänker att Fortodol kan ligga bakom två dödsfall och flera fall av leversvikt i Sverige och Norge. 

Provresultatet hemligt 
Hela Pharma har nu analyserat innehållet i Fortodol, men vill inte uppge i vilken mängd och i vilka burkar som Nimesulid hittats. Den medicinska rådgivaren på företaget nöjer sig med att säga att Nimesulid, i olika grader av styrka, kan finnas i all Fortodol som sålts.      

-  Ja, det kan man säga, säger Karin Ringqvist Mattson och utvecklar sedan varför de väljer att inte berätta om provsvaren:

- Eftersom vi inte vill att de som har en burk Fortodol, med ett batchnummer där det inte konstaterats Nimesulid, ska känna sig säkra, så lämnar vi inte ut uppgifter om vad provsvaren visat. 

Produkten återkallad 
Hela Pharma tror att Nimesulidet tillsatts vid tillverkningen i USA. Producenten där är kopplad till en ifrågasatt alternativläkemedelsmogul som heter Kurt Donsbach, och som bland annat fått stänga amerikanska sjukhus som behandlat cancerpatienter med naturläkemedel. 

Hela Pharma har nu återkallat all Fortodol, och säger sig inte längre ha förtroende för tillverkaren. Samtidigt säger Karin Ringqvist Mattsson, som själv använder Fortodol, att hon kommer att fortsätta göra det:  

– Jag mår bra och har inte fått några men av dem. Jag äter även Voltaren på grund av andra orsaker, och de kan också ge leverpåverkan.           

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".