Expert tror inte på mordåtalads försvar

Expertvittnet Adam Berkowicz ger nya perspektiv när Varolarättegången nu prövas i hovrätten. Rättsläkaren ser det som osannolikt att de knivhugg som dödade den 64-årige mannen ska ha utdelats av misstag.

Den 54-årige sambon som är åtalad för mordet frikändes i tingsrätten, eftersom det enligt tingsrätten inte gick att utesluta att det gått till så som den åtalade sagt, nämligen att han bara hållit kniven framför sig för att skrämmas och inte avsett att hugga den 64-årige mannen. 

Men Adam Berkovicz vittnesmål slår fast att knivhuggen var djupa, i ett fall två decimeter, och att det talar för att huggen utdelats med åtminstone viss kraft och vilja, och inte av misstag: 

– Vid ytliga sår kanske man kan disktera det, men ett fall eller att man springer in i en kniv så att den tränger igenom hjärta, lunga, kroppspulsåder, är osannolikt.  

Förklaringen osannolik
Eftersom det saknas vittnen till händelsen blir obduktionen och rättsläkarens rapport extra viktig. För åklagaren blir hans vittnesmål ett trumfkort i försöket att få den 54-årige mannen fälld. Inne i rättssalen blev stämningen bitvis irriterad när den åtalade mannens försvarsadvokat ställde frågor till Berkowicz. 

Rättsläkaren säger visserligen att det inte till hundra procent går att utesluta att försvaret och den åtalade mannen har rätt.

Men i praktiken är det ändå osannolikt, anser han. Han har aldrig som rättsläkare hört talas om någon som fått ett så djupt knivhugg av misstag: 

– Den situationen betraktar jag som teoretisk och inte möjlig i verkligheten, säger Adam Berkovicz. 

Rättegången fortsätter under onsdagen.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".