Falköping

Möbeljättes stora flyg kräver lång landningsbana

Nu tas ytterligare ett steg mot en utbyggnad av flygplatsen i Falköping.
På tisdagen prövade nämligen Miljödomstolen vilka hinder det kan tänkas finnas för att bygga ut landningsbanan med ytterligare 300 meter för att klara Kinnarps större flygplan.

Fredrik Johansson, miljöingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen i Falköping, säger till SR Skaraborg att en utbyggnad av landningsbanan undersöks efter önskemål från möbelföretaget Kinnarps.

– Tanken med utbyggnationen är att vi ska kunna ta ned något större plan. Det handlar inte om några jumboplan, men lite större plan och det är främst Kinnarps som har önskemål om att kunna ta ner plan som de tidigare har landat i Skövde.

Stort plan kräver lång bana
Som landningsbanan ser ut i dag kan inte företagets plan landa på den 1 300 meter långa banan. Det behövs ytterligare meter för att kunna göra detta säkert.

Falköpings flygplats ägs av kommunen men det är Kinnarps som står för driften. Och för att få tillstånd att bygga ut måste man först klara de stränga miljökrav som finns.

Men Fredrik Johansson tror inte att utbyggnanden kommer att få någon stor påverkan på miljön.

– Själva utbyggnaden har ju väldigt få konsekvenser på miljön egentligen.

Behöver domstolens klartecken
Miljödomstolens beslut kan dröja, men även om man får ett godkännande från domstolen så är det inte säkert att utbyggnanden förverkligas inom en snar framtid.

När ett bygge kan inledas är ännu väldigt diffust, säger Fredrik Johansson.

– På grund av rådande lågkonjunktur så är det väldigt svårt att sia om det. Vi får se helt enkelt. Men om tillståndet går igenom så har vi möjligheten att bygga ut. Då är vi redo igen när det finns pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".