Kinnekulle

Forskare ifrågasätter Forshems kyrka

En forskare från Göteborg ifrågasätter nu om Forshems kyrka på Kinnekulle verkligen är helgad åt den heliga graven i Jerusalem - alltså det faktum som hela berättelsen om tempelriddaren Arn bygger på.

I inskriptionen på kyrkan saknas ordet ecclesia, det latinska ordet för kyrka, säger forskaren Anna Holst Blennow.

- Där det skulle stå ecclesia står det ingenting. Det ser ut som om det ordet är avsiktligt borthugget, eller om det råkat bli en skada just där, säger Anna Holst Blennow.

Gammal teckning
Anna Holst Blennow började då studera arkiv, och hittade en avteckning av inskriptionen från mitten av 1700-talet.

- Där står det i stället ”elemosina”, vilket betyder allmosa. Det skulle betyda att en gåva har lämnats till ära för den heliga graven, och inte just kyrkan.

Forshems kyrka är unik i Norden, eftersom den är helgad åt den heliga graven, Jesu grav i Jerusalem, som tempelriddarna hade till uppgift att försvara. Jan Guillou bygger sina berättelser om Arn på det faktum att en tempelriddare kom till Västergötland på 1100-talet och byggde en kyrka helgad åt just den heliga graven.

Tappar status
Anna Holst Blennow som är forskningsassistenit i latin ifrågasätter inte att Forshems kyrka har en stark koppling till tempelriddarna. Men hon finner inte stöd för att kyrkan verkligen är helgad till den heliga graven.

- Utan ordet ”ecclesia” tappar kyrkan en del av sin status.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista