Finanskrisen

Kommuner väntas säga upp personal

Sex av femton kommuner i Skaraborg befarar personalnedskärningar till följd av den ekonomiska krisen, enligt en undersökning som Sveriges Radio gjort.

Varslen i Skaraborgs kommuner har redan börjat, hittills har anställda i Gullspångs och Grästorps kommun varslats.

Samtidigt sker tysta varsel runt om i kommunerna. Timanställda vikarier får sluta och det är någonting som inte syns i statistiken. Det är främst äldreomsorgen, barnomsorgen och vården som drabbas.

– Vi kan ju dagligen läsa om den dåliga ekonomin i kommunerna, säger Eva-Britt Dahl. ordförande i fackförbundet Kommunal i Skaraborg.

Hon ser allvarligt på konsekvenserna - Hon menar att det inte är som för industrin, där man kan minska produktionen till tillexempel fyra dagar i veckan. Inom vård och omsorg är det inte lika lätt.

– Många bedriver verksamhet 24 timmar om dygnet, hr kommer arbetsmiljön att bli för de som är kvar?, undrar hon.

Kommunal tillsammans med andra fackliga organisationer kräver att regeringen skjuter till mer pengar till den offentliga sektorn. Det är nödvändigt säger Eva-Britt Dahl för att vi ska kunna behålla välfärden framöver. Och hon vill att regeringen ska ta problemet på allvar.

– Vi hoppas att regeringen tar till sig hur det är, annars så drabbas personalen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista