Skövde

Elev ersätts för utebliven utbildning

En elev, som varit sjuk en längre period och då inte varit i skolan, har stämt Skövde kommun eftersom han inte tycker att han har fått den hemundervisning han har rätt till. Skövde kommun anser inte att några fel har begåtts. Men trots det har kommunen nu gått med på en förlikning.

– I just det här fallet har man föreslagit en förlikning för att det är ett gammalt fall. Försäkringsbolaget vill bli av med det här ärendet, säger stadsjuristen Jan Wallgren.

Var frånvarande ett år
Elevens sjukdomsproblem började i början av 2000-talet när han gick i årskurs fem. Från vårterminen och ett drygt år framåt var han i stort sett helt frånvarande i skolan och under hösten började eleven att få hemundervisning. En timma i veckan utökades så småningom till två timmar i veckan, något som eleven och hans vårdnadshavare menar inte var tillräckligt.

Skolverket, som har granskat fallet, har hittat flera brister i skolans agerande. Inga formella åtgärdsprogram upprättades, kommunen utredde inte elevens behov av stöd tillräckligt och utformade inte heller undervisningen utifrån elevens behov.

Har enats om förlikning
Eleven, som fick stora kunskapsluckor efter sjukdomsåret, har stämt Skövde kommun på 75 000 kronor. Efter långdragna diskussioner har parterna enats om en förlikning, vilket sätter punkt för historien. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att betala 30 000 kronor till eleven, men står trots det fast vid att kommunen inte begått några fel.

– Det kan verka lite motstridigt, men ibland är det så inom juridiken. Man brukar tala om att det är bättre med en mager förlikning än en fet process.

”Folk är mer på bettet”
Jan Wallgren berättar att det händer några gånger om året att kommunen krävs på skadestånd, och han tror att vi kommer att få se ännu fler stämningar framöver.

– Jag har väl en känsla av att det blir vanligare, men jag har inga vetenskapliga belägg för det. Det kanske är så att människor nu för tiden är lite mer på bettet när det gäller att hävda sina rättigheter.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista