Skaraborg

Fem års fängelse för annonsbedrägerier

En 38-årig stockholmare dömdes under fredagen till fem års fängelse för ett av de största fallen av annonsbedrägerier i Sverige.
Han lurade kommuner, föreningar och företag i Skaraborg.

Mannen lurade till sig över 100 miljoner kronor mellan åren 1999 och 2006 genom falsk annonsförsäljning.

Mellan 2002 och 2005 lurade han ett 20-tal rörelser i Skaraborg.

– Det känns bra att man på något sätt försöker stävja det här. Han har ju gått runt och lurat hederliga människor, säger Anneli Forslund som driver en hälsokostbutik i Mariestad.

Hon är en av de många företagare i landet som lurades av mannen, som sålde annonser som aldrig blev tryckta i någon tidning eller katalog.

– Det är bra att de tyckte det var allvarligt och att han fick ett så pass hårt straff. Det kanske får andra att tänka till för han är ju inte ensam om att försöka lura människor med bluffakturor, säger Anneli Forslund. 

Maxstraffet för den här typen av brott är sex år.
Så stränga straff är ovanliga, men Stockholms tingsrätt anser att mannens brott varit noggrant planerade, utförts systematiskt och avsett ett mycket betydande belopp.

Mannen själv nekar till brott.

– Domen betyder att brotten tas på allvar. Den har fått mig att tänka till, säger Anneli Forslund.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".