Relief på Forshems kyrka. Foto:Ragnar Sigsjö
Forshems kyrka

Konstprofessor försvarar Jesu grav

En relief som ingen sett på 300 år kan ge ytterligare bevis på att Forshems kyrka på Kinnekulle verkligen var helgad åt Jesu grav.
Konstprofessorn Jan Svanberg hoppas att den snart kan asvlöjas.

Göteborgsforskaren Anna Holst Blennow ifrågasätter om Forshems kyrka verkligen var helgad åt den heliga graven. Hon bygger sin teori på att ordet ”ecclesia”, alltså kyrka, inte finns med i en inskription. Dessutom har hon hittat en avbildning av skriften från 1700-talet, där ordet elemosina, allmosa, står i stället.

Men Jan Svanberg, professor emeritus i konsthistoria som forskat mycket kring kyrkan, ifrågasätter hennes tolkningar.

- Att ordet ”elemosina” skulle ha stått på kyrkan verkar väldigt märkligt. Det kan mycket väl ha varit en felaktig avbildning från 1700-talet, av ett ord som redan då var svårt att läsa.

Bildbevis
Det finns också andra, otvetydiga bevis på att Forshem var helgad åt Jesu grav, menar konstprofessorn Jan Svanberg.

– Det är inte bara inskriptionen. Den innehåller ju en stor reliefsvit och det är de bilderna som talar om att kyrkan varit en helgad gravkyrka, säger han.

Dold bild kan avslöjas
Nu hoppas Jan Svanberg på ytterligare vittnesbörd från de unika bilderna i Forshems kyrka.
Det finns nämligen en fjärde bild, som ingen har sett på mycket länge.

– Den fjärde reliefen har ingen sett på 300 år. Den murades för när ett gravkor byggdes på 1700-talet. Vi har projekt som innebär att vi ska ta fram reliefen men det fattas pengar, säger Jan Svanberg.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".