HORNBORGA

Årets trandans i datorn

Nu kan den som har internetuppkoppling se tranorna dansa i direktsändning i datorn. På fälten där tranorna samlas för att dansa har Hornborga Naturum monterat upp webbkameror för att fågelintresserade ska kunna följa tranornas aktivitet.

Just fredagen 20 mars börjar förbudet att gälla som säger att allmänheten inte får vistas i de fågeltäta områdena i Hornborgabygden. Orsaken är att fåglarna måste ges möjlighet att häcka ostört.

Lagom tills förbudet träder i kraft finns webbkameror monterade i fågelområdena vid Trandansen mellan Skara och Falköping. Kamerorna kan fånga på bild det fågelliv som annars är omöjligt att se på nära håll.

Kameror följer aktiviteten
Anders Bergström, föreståndare vid Hornborga Naturum, säger att alla som har internetuppkoppling kan se aktiviteten på fälten via www.hornborga.com

– Kopplar man upp sig till webbkamerorna kan man titta direkt på vad som sker ute vid Trandansen.

Webben lockar till besök
Han tror inte att möjligheten att hemma vid datorn, långt från kyla eller blåst, se på fågellivet skulle minska besöksantalet vid Trandansen.

– Jag tror motsatsen kanske, att man blir lite extra sugen att åka ut dit och ser hur spännande och vackert det ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista