SKÖVDE

Utländska doktorer önskar AT i Skövde

Allt fler personer med utländsk medicinsk examen vill plugga på AT-utbildningen i Skövde. I år är det mer än tre gånger så många med utländsk examen som söker till utbildningen.

I år är det 36 personer som har examen från andra länder än Sverige som söker utbildningen. Det kan jämföras med förra året då siffran bara var 7.

Ako Zengna från Irak är en av alla dem som vill påbörja utbildningen. För honom återstår en intervju som är avgörande för om just han får en utbildningsplats.

– Det är lite stressigt och nervöst men jag hoppas att jag klarar mig!

Olika nationaliteter söker
20 sökande har liksom Ako Zengna en examen från Irak. Men de sökande har examina från andra länder också, säger Kristine Rygge som är rektor för AT-utbildningen på Kärnsjukhuset i Skövde.

– Vi har ett flertal från Ryssland, några från Polen och någon från Sudan, Kuba och Kina. Och det är väldigt roligt att alla dessa nationaliteter vill hit till Skaraborg förstås.

Det har dessutom blivit allt vanligare att svenskfödda åker utomlands för att skaffa sig en medicinsk examen, berättar Kristine Rygge.

Svenskar väljer utlandsstudier
– Dels är det svårt att komma in på den svenska läkarlinjen, och dels vill ju fler och fler uppleva någonting samtidigt som de studerar. Då ser de sin chans att åka längre bort än till Danmark och se sjukvården från en helt annan sida.

Ako Zengna hoppas nu att han får en av de 13 AT-tjänster som ska tillsättas på KSS.

– Det är väldigt spännande om jag får platsen i Skövde. Jag tycker att staden verkar vara skön att bo i och sjukhuset ser ut att vara bra utrustat. Jag känner mig glad om jag får börja här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".