Salmonellasmitta i Skaraborg hemlighölls

I sommar har det kommit flera larm om salmonella i köttpartier. Men redan förra året hade forderfabriker i Sverige problem med salmonella.
Det visar hittills hemligstämplade uppgifter på Jordbruksverket. 18 fabriker som förser gårdar och husdjur med foder hade fall av salmonella under förra året. Några av fabrikerna finns i Skaraborg.
Det handlar om Svenska Lantmännens båda anläggningar i Lidköping och Specialfoder i Vartofta som gör foder till sällskapsdjur. Anläggningarna har vid provtagningar under förra året visat sig ha samlonella. De här uppgifterna kommer nu från Jordbruksverket, som hemlighållit provresultat för att skydda fabrikerna från ekonomisk skada. Det är tidningen ATL som fått ut uppgifterns efter att ha drivit ärendet till kammarrätten, som nu beslutat att Jordbruksverket inte längre kan hemlighålla positiva salmonellaresultat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".