1 av 2
För många ett vårtecken, för en del ett bekymmer. Foto: Erik Abel/Scanpix.
2 av 2
Lantbrukare Håkan Persson på ägorna i Färed, Töreboda. Foto: Marie Schnell Forkman SR Skaraborg.
TÖREBODA

Vårens budbärare - böndernas skräck

Tranornas ankomst till Skaraborg brukar vara en god nyhet för många och ett efterlängtat vårtecken. Men så är det inte för de bönder som får sina grödor förstörda av de glupska fåglarna.

Lantbrukare Håkan Persson i Färed utanför Töreboda hade stora problem med hungriga tranor på sina marker förra året. Då höll ett 50-tal tranor till på ägorna.

Äter och trampar ned
Fåglarna ställer till med problem, berättar han.
– De pickar upp det nysådda och sedan trampar de ner grödorna när de kommit upp. För min del så fick jag så om en del förra året. Och min granne fick en hel del otröskat eftersom fåglarna hade trampat ner på åkrarna.

Nu vill Håkan Persson att LRF tar tag i frågan om tranornas utbredning. Han vänder sig till LRF Skaraborg, som har regionstämma på måndag.

– Jag tänkte att jag inte kan vara ensam om detta. I och med att tranorna ökat så vid Hornborgasjön, så måste trycket öka också runt om.

Efterlyser begränsning
Önskemålet från Håkan Persson handlar om att LRF ska göra en sammanställning på tranornas utbredning, hur många det finns och vilken skada de orsakar inom lantbruket.

Han efterlyser någon form av begränsning av mängden fåglar.

– Det hjälper kanske inte att skrämma tranorna med gasolkanoner, för då flyttar de bara till grannarna. Egentligen behövs det skyddsjakt på sikt.

Tranantal vid Trandansen helgen vecka 12

Lördag 21 mars: 1 180 st

Söndag 22 mars: 2 700 st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".