SKARABORG

Socialbidrag väntas öka i kommunerna

Kommunerna befarar kraftigt ökade socialbidragskostnader i spåren av ökad arbetslöshet och skärpta a-kasseregler. Men någon ekonomisk beredskap för socialbidragsökning saknas på dom flesta håll. Varselvågen drog igång så snabbt sent i höstas att dom flesta kommuner inte hann med att budgetera för detta.

Kommunernas problem att hinna med framgår tydligt i en enkät som Sveriges Radio gjort. Det är en bra illustration till hur snabbt krisen slog till.

Ungdomar drabbas extra hårt
Nu räknar samtliga kommuner i Skaraborg med ökade socialbidragskostnader i år på grund av en snabbt ökande arbetslöshet i kombination med skärpta regler för a-kassa. Conny Johansson befarar att socialbidragen i värsta fall kan fördubblas i Falköping.

- Risken är ju att ett hundratal ungdomar som tar studenten i sommar får gå på socialbidrag, säger Conny Johansson.

Fler handläggare
Moderaten Hergus Palmqvist är ordförande för socialnämnden i Skövde. Han befarar att antalet socialbidragssökande kan öka lavinartat.

Han utesluter inte att socialtjänsten tvingas anställa fler handläggare för att hinna med att behandla alla ansökningar.

- Är vi inte tillräckligt med handläggare kan det bli fler som får socialbidrag för det är lättare att bevilja än att avslå.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista