LRF-stämman

Val mellan Arn och lantbruk

Det kan bli strid om vem som får ta plats i LRF:s styrelse. En turistföretagare slåss med en jordbrukare om en och samma plats. Valberedningen har skilts i oenighet.

När LRF-stämman i Skaraborg samlas i dag kommer namnstriden att stå omkring Eva-Maria Friberg, företagare inom Arn-turismen i Götene. Hon var inte ens medlem när hon nominerades, och arbetar inte aktivt inom lantbruket som hennes man driver.

- Jag kör traktor och sköter grisar när det behövs, men det är inte för att sköta grisar som jag sitter med i styrelsen, säger Eva-Maria Friberg, som i stället jobbar med Arnturism och driver ett bussreseföretag.

Nytänkare
Just det är hennes styrka, säger Stig Johansson, valberedningens ordförande.

- Hon är en nytänkare, och ser möjligheter där andra kanske inte gör det.

Men två av ledamöterna i valberedningen hävdar att hon har för lite erfarenhet av produktionslantbruk för att passa för ett styrelseuppdrag. DDe vill i stället att Bo Hagström från Hova blir kvar i styrelsen för LRF Skaraborg.

Eva-Maria Friberg ser fram emot stämman som hålls i Skara i dag, måndag.

- Det blir spännande, och blir jag invald i styrelsen kommer jag att lägga energi både på frågor jag kan, och frågor jag inte kan.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".