Fredrik Reinfeldt besökte Mariestad. Foto: Björn Larsson Rosvall/ scanpix

"Kommunernas kris är självförvållad"

Statminister Fredrik Reinfeldt svarar nu de kommuner i Skaraborg, som menar att de inte klarar sitt uppdrag, utan ekonomisk hjälp från regeringen.

Sex av 15 kommuner i Skaraborg befarar personalnedskärningar till följd av den ekonomiska krisen.

Men Fredrik Reinfeldt, som idag besökte Skaraborg, menar att det handlar om en självförvållad kris, som regeringen inte kan hjälpa till med.¨

– De flesta kommuner har haft väldigt goda år och har haft ett stort ansvar för att inte göra av med alla dom pengarna,vi har varnat för att inte göra sig av med alla resurser under goda tider, en del har lyssnat andra inte, säger Fredrik Reinfelt.

Kommunerna har ett väldigt stort ansvar
Statsministerns budskap till Skaraborgs kommuner var att staten kommer att hjälpa till, men inte alls i den omfattning som en del förväntar sig.

– Det finns ingen som har stora resurser under en sån här svår internationell nedgång, vi fösöker finnas till stöd men väldigt mycket måste man ta ansvar för i kommunerna, säger statsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".