Internethandel med droger oroar polisen

Tullen i Göteborg håller just nu på att avsluta sin hittills största insats mot insmuggling av drogen GBL. 45 ungdomar, varav några från Mariestad, misstänks ha köpt drogen från en tysk leverantör.

Ungdomarna har liksom många andra gjort sina beställningar över Internet.
Tony Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Mariestad är bedrövad över utvecklingen:

– Vi är oroade över det här problemet, vi ser det både i stora och små kommuner, och tyvärr går det ner i åldrarna mer och mer, säger Tony Johansson.

Svårt att övervaka
Att drogerna säljs över internet gör det svårt för myndigheter och föräldrar att övervaka vad det är som sker.
Tony Johansson säger att det är väldigt svårt att hålla jämna steg med dem som framställer och säljer drogerna på internet.

– Vi kan inte hänga med, det krävs nästan att man är läkare snart för att ha koll på alla varianter. Så fort ett preparat blir narkotikaklassat så förändrar tillverkarna en molekyl och så är det lagligt, säger Tony Johansson

Stora risker
Tony Johansson är förvånad över att ungdomarna vågar beställa droger från internet som man inte vet något om.

– Man vet inte hur stark drogen är eller ens vad den innehåller, det enda man vet är det som personen som säljer drogen skriver på internet, säger Tony Johansson.

Katastrofala följer
Tony Johansson ser en fara i att en person som vill skada ungdomar kan först skicka ett preparat som fungerar och sen när dem beställer på nytt kan det vara ett dödligt gift.

– Det kan hända katastrofala olyckor, man spelar rysk roulette, säger Tony Johansson.

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista