Gratis skolresa för gymnasieelever

Lagmansgymnasiet i Vara bjuder sina förstaårselever på en gratis skolresa ut i Europa.
Resan är en strategi för att locka till sig elever.

Johan Gustafsson är klassföreståndare för samhällsettorna på Lagmansgymnasiet. Han menar att det gjort skillnad att kunna locka med en gratis resa:

– Det är klart om man väljer mellan två skolor och det är jämnt så tycker många elever att det är spännande och intressant att få åka på en sån här resa, säger Johan Gustafsson.

Skolresa till Garda Italien
Det är det första året som Lagmansgymnasiet skickar iväg sina ettor på en gratis skolresa ut i Europa. Premiärturen går till Garda i norra Italien och i den första vändan packar 40 elever från samhälls och hotell och resturang programet resväskan.
Totalt ska 220 ungdomar åka och Julius Hellström från Vara säger att bjudresan hade en avgörande betydelse när han valde vilket gymnasie han skulle plugga på.

– Det var ju gratis så det verkade bra, det var många andra skolor som jag funderade på men den här resan var en anledning till att jag bestämde mig för att gå här, säger Julius Hellström.

Skolan tjänar på att bjuda elever på resan
Bussresan och boendet i norra Italien kostar 4300 kronor per elev. Och skolan tjänar ekonomiskt på att det nya konkurransmedelet. Enligt en undersökning som skolan gjort uppger 40 elever att dom valde Lagmansgymnasiet just på grund av resan. Och det är över förväntan menar läraren Johan Gustafsson:

– Vi tycker det är jättekul, dels som marknadsföring och dels som Vara är placerad så är det bra om vi kan åka iväg ibland och se andra saker också, säger Johan Gustafsson

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".