Foto: Claus Gertsen/Scanpix.

Kritik för färdtjänstsamtal till Moldavien

Samtidigt som 500 färdtjänstsamtal om dagen från Västra Götaland nu ska kopplas till ett callcenter i Moldavien, så drar sig Stockholms landsting ur samarbetet med samma entreprenör eftersom beställningarna fungerat för dåligt.

Just nu utbildas ett tiotal moldaviska medborgare för att i framtiden ta hand om telefonsamtal från bland annat skaraborgare som behöver färdtjänst.

Från och med 1 april ska en del samtal till färdtjänsten nämligen kopplas till ett callcenter i Moldavien, som sedan ska guida bilarna till rätt adress i Skaraborg.

Företaget bakom den moldaviska teletjänsten heter Samres och har redan i dag uppdraget att sköta färdtjänsten åt 113 kommuner i landet.

Släpps av på fel adress
En av kommunerna är Norrköping, där Inger Jacobson bor. Hon menar att samtalen till Moldavien skapar problem för äldre och handikappade:

– De kan inte själva göra sig förstådda och kommer till fel gata. Det är katastrofalt för exempelvis en dement person som man bara släpper av och så vet han eller hon ingenting om var hon är, säger hon.  

Dagliga problem
Stockholms landsting har beslutat att dra sig ur samarbetet med Samres. I Skåne har det framförts kritik mot hur tjänsten fungerat och i Norrköping händer det fortfarande dagligen att färdtjänsten får fel adress: 

– De (personalen på callcentret) har ingen som helst lokalkännedom, så om det är en dörr inne på gården eller så blir kunderna missade eller får vänta länge, säger Gerhard Wosol, som kör färdtjänst i Norrköping.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

FAKTA: Samres

Företaget Samres affärsidé är billiga beställningscentraler för färdtjänst, sjukresor och annan anropsstyrd trafik.

Beställningscentralen i Västra Götaland ligger i Falköping, men fler och fler av samtalen kopplas till anställda i Moldavien, allteftersom moldavisk personal utbildas i svenska språket.

Totalt anlitar 113 kommuner i Sverige Samres. 38 av dem ligger i Västra Götaland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".