1 av 2
Hampaskördande i Tun. Foto: Cristian Ölund/SR Skaraborg.
2 av 2
Roger Olofsson. Foto: Cristian Ölund/SR Skaraborg.

Trögt för hampaodlarna

Det var förbjudet i 35 år, men sedan några år tillbaka det åter tillåtet att odla hampa i Sverige. Att få lönsamhet i sitt odlande är dock inte det lättaste. Odlarna hoppas på statligt stöd för försöksodling, men hittills har de fått nej.

Cannabis sativa, eller hampa, är en ört som har många användningsområden. Rep, säckar, tvål, schampo och tyger är några produkter som man kan få ut av hampan, men vanligast är bränsle.  

Roger Olofsson från Tun kommer dock att använda sin hampa till något helt annat:

– Jag kommer att försöka använda fibrerna som isolering. Vi har lagt det på en vind och hittills har det fungerat jättebra. En fördel är att mössen inte tycker om fibrerna, så de kommer inte tillbaka.   

HobbyodlingI Sverige finns det ingen storskalig produktion av hampa, delvis på grund av lönsamhetsproblemen, som var en av de saker som nyligen diskuterades på en nationell hampakonferens i Grästorp.

Roger Olofsson tror att det kommer att krävas statligt stöd för att odlingen ska ta fart på allvar:

– Nu är vi några entusiaster som odlar på små arealer och vi gör kanske en försöksodling per år. Om vi kunde få pengar till officiella försök så att vi kunde så ut 10 till 15 sorter varje år och sedan mäta vilken sort som är bäst under en femårsperiod, så hade det varit jättevärdefullt.

Cristian Ölund
cristian.olund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".