Skara

Muséet letar hotade 50-talshus

Efterkrigstidens bebyggelse är en del av kulturarvet och förtjänar att bevaras. Det är anledningen till att Västergötlands museum nu inventerar hus från den tiden i Skara.

Vi träffade Ulf Larsson, byggnadsantikvarie på Västergötlands museum, i ett av de inventerade områdena i Skara. I centrumbostäder finns exempel på lokalt ritade hus från 1950-talet, men också senare, mer serieproducerade hus från 1960-talet.

– Vid den tiden börjar man se att en del delar är masstillverkade, säger Ulf Larsson. Balkonger och trappuppgångar till exempel. Vid den här tiden genomfördes det vi kallar Miljonprogrammet. Det har aldrig byggts så mycket hus i Sverige som under 60- och 70-talen.

Anledningen till att inventeringen görs är att delar av bebyggelsen från den här tiden nu hotas av ovarsamma renoveringar och rivningar.

– Ofta jobbar vi i museivärlden med det som är äldre men nu måste vi inse att också den här tiden har stora kvaliteter, säger Ulf Larsson. Vissa värden är på väg att försvinna om man inte är uppmärksam. Om man gör renoveringar utan att tänka sig för så riskerar man att förlora kvalitéer.

christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".