Protest mot rivning av äldre hus i Tidaholm

Inom en snar framtid kommer ett av Tidaholms äldre hus att rivas. Ett beslut som Föreningen för byggnadskultur i Tidaholm är upprörda över.
- Vi har inte ens haft en chans att påverka politikernas beslut, säger Pär Wahlström, vice ordförande i föreningen.
- Det känns som en stor besvikelse. Vi försöker nu få en dialog med politikerna, så att vi inte skas bli överkörda igen. Han tycker att det verkar vara kört den här gångnen. Huset kommer att rivas, och lämna plats för något. Oklart vad. - Det blir väl ingenting här. Tidigare sa man till oss att det skulle bli en parkeringsplats, men nu ska det visst bli en rondell, säger Pär Wahlström. Huset är känt som Bengtzonska eller nämndhuset är från 1800-talets mitt. Det blev ombyggt på 60-talet och har de senaste åren stått tomt. På lördag ska Föreningen för byggnadskultur hålla en avskedscermoni för huset. Då får gamla och nytillkomna medlemmar i föreningen besöka huset och titta på byggnadens värden en sista gång. Föreningen har som mål att göra tidaholmarna mer medveta om statsmiljönfrågor, berättar Elsiemarie Sjögren, som är ordförande i föreningen. - Vi vill väcka allmänhetens intresse för kulturhistoriska miljöer och byggnader, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".