Anna-Greta Pettersson engagerar sig frivilligt. Foto: Stina Banck SR Skaraborg
SKÖVDE

Kompisar sökes till ensamma äldre

Många äldre känner sig ensamma. Skövde kommun vill därför genom informationsträffar få fler människor att engagera sig inom frivilligverksamheten.

Åsa Olsson, som är frivilligsamordnare i Skövde, säger att de frivilliga insatserna betyder mycket för ensamma äldre.

– Man blir sedd, någon ringer på dörren, man pratar en stund och får en kompis som förgyller tillvaron.

Skövde kommun vill nu alltså, precis som andra kommuner redan har gjort, arbeta för att locka fler att jobba frivilligt med uppgiften.

Personalen hinner inte umgås
Även om många äldre ofta får besök av hemvården, har den personalen sällan tid att umgås, berättar undersköterskan Susanne Johansson.

– Den känslan har man nog alltid. Det ska inte de äldre märka egentligen, men de vill ju alltid att man ska stanna längre. De frivilliga ska ju inte göra vårt arbete, de ska göra guldkanten.

Anna-Greta förmedlar glädje
Anna-Greta Pettersson är pensionär och gör ofta så kallade frivilliga insatser, alltså besöker folk, tar en fika och pratar lite.

– Vi kan förmedla lite glädje till dem som inte kan vara med ute så mycket i svängen. Sen känns det skönt att ha något meningsfullt att göra, det betyder mycket för mig personligen.

Även om intresset för informationsträffen är stort är det osäkert hur det blir med frivilligverksamheten framöver. Åsa Olssons projektanställning som samordnare upphör till sommaren.

”Kommunen borde satsa mer”
Anna-Greta Pettersson tycker att kommunen borde göra tvärtom och i stället satsa mer på frivilligarbetet.

– De skulle ha igen detta. De äldre blir piggare och gladare. De kanske inte behöver vårdas på sjukhus eller långvård på samma sätt. Det betyder ju otroligt mycket. Tänk om man själv bara skulle sitta hemma och inte ha någon att prata med, det vore förskräckligt.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".