Kor på Falbygden bor fortfarande trångt

Det är länge sedan som det kom en ny lag som bestämde minimimåtten på kornas bås. Trots det finns det fortfarande olagliga gårdar.
När lagen kom 1989 fick bönderna en dispens på 10 år. Men nu har det gått mer än tre år sedan tidsfristen gick ut och fortfarande finns ladugårdar där kornas bås är för små.
- Vi har mellan 15 och 20 bönder i kommunen som inte har rätt mått, berättar Kaarlo Danielsson som är djurskyddsinspektör i Falköping.
- Flera har överklagat och de anser att de har djur som inte behöver större utrymmen. Enligt Kaarlo Danielsson kommer de kvarvarande att få förelägganden under hösten. Sedan ska de ha moderniserat ladugårdarna inom ett år. En del bönder har redan gett upp och valt att avveckla mjölkproduktionen hellre än att dra på sig nya investeringskostnader. Håkan Arnesson, centerpartistisk ordförande i miljöskyddsnämnden, tror att ytterligare några mjölkbönder väljer att avveckla nu när strecket dras definitivt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".