Fästingstudie ska lösa TBE-gåtan

En studie har startats för att ta reda på hur stor andel av fästingar som bär på viruset TBE.
Fästingar samlas in i de områden av Skaraborg, främst utmed Vänern, där det påträffats mycket TBE.
- Vi vet att viruset sprids via fästingar som biter människor, säger Peter Nolskog, läkare på infektionkliniken på KSS, som startat undersökningen.
- Därför vill jag veta hur många av fästingarna som bär på TBE. Men jag behöver cirka 1.000 fästingar för den här studien, och de är inte så lätta att hitta. Peter Nolskog går i det höga gräset med ett stort vitt flanelltygstycke, spänt på en träram. Fästingarna tror att det är ett lurvigt djur och hoppar på. Sedan skickas de till ett labratorium för att undersökas om de bär på TBE-virus. Peter Nolskog hoppas att studien ska leda till att man i framtiden kan hitta bra behandlingar mot TBE. I år har det ännu inte upptäckts något fall av TBE i Skaraborg, och det är konstigt eftersom det har varit mycket fästingar i år. - Jag hade förväntat mig många TBE-fall. De brukar komma runt midsommar, med de kan dyka upp ända fram i september, säger Peter Nolskog. - Jag tror att det är en slump att vi inte fått några TBE-fall hittills i sommar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".