Lägre löner i Polen gör att Colaert lägger ner

Låga polska löner och en annan produktionsteknik. Det är skälen till att företaget Colaert AB väljer att utveckla sin fabrik i Polen. En följd av det blir att man lägger ner fabriken i Årnäs, utanför Götene.
- Tekniken i den polska fabriken har definitivt framtiden för sig, säger Colearts VD och delägare Stig Carlquist.
- Sedan är det förstås så att produktionskostnaderna generellt är lägre i Polen än i Sverige och Frankrike. Vilket i huvudsak beror på löneläget i landet. Colaert tillverkar komponenter till lastbilsfjädringar. Bland annat till Scania och Volvo, och det gör man via en tämligen traditionell smidesteknik där metaller bockas och formas under upphettning. Vid anläggningen i polska Torun använder man en teknik där metall bockas i kallt tillstånd, och det är uppenbarligen ett sätt att pressa kostnaderna som fungerar för Colaerts kunder. Detta innebär sannolikt att Årnäs mer än hundraåriga epok som industrisamhälle är över. - Det är ju en process som startar. Vi vet inte när vår anläggning kommer att vara tom. Kanske inom ett, två år, säger Stig Carquist. Fanns det inga alternativ till den här koncentrationsstrategin? - Nej, inte som vi har sett det. Så här är det alltså ett svenskt företag som glider över till ett låglöneland! - Ja, det kan man klart konstatera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".