40 studenter på den nya utbildningen hoppas att efterfrågan håller i sig.
Skövde

Ny utbildning för laboratoriepersonal

Högskolan i Skövde startar tillsammans med Sveriges Lantbruks-universitet i Skara en ny laborantutbildning som är unik i landet.


 

Den tvååriga utbildningen ska förse främst den stora livsmedelsindustrin i Skaraborg med laboratoriepersonal med högskolekompetens.

– Jag tror att det finns ett behov av laboranter inom näringslivet, det är brist på de som har en kortare utbildning, säger Mikael Ejdebäck, programansvarig för den nya tvååriga laborantutbildningen på Högskolan i Skövde.

Det är livsmedelsindustrier som bland annat Arla Foods i Götene och Skövde, Scan i Skara och Dafgårds som behöver rekrytera laboratoriepersonal liksom Lantmännen och det stora laboratorieföretaget Eurofins i Lidköping.

Andra liknande utbildningar i landet har tidigare lagts ner på bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Skara på grund av bristen på sökande.

Men Mikael Ejdebäck tror det ska bli lättare att rekrytera studenter till Skövde den här gången.

– Jag tror att vår kortare utbildning med näringslivsanknytning kan locka studenter, säger han.

Livsmedelsindustrin är regionens näst största arbetsmarknad och landets fjärde största. Det finns ett stort behov av fler akademiker inom branschen.

En fjärdedel av utbildningen kommer att ske ute på företagen i Skaraborg.

På skolan kommer eleverna att undervisas i kemi, biologi och livsmedel och aktuell lagstiftning inom livsmedelsområdet.

40 studenter kommer att få plats på laborantutbildningen när den ska startas till höstterminen.

– Det finns en efterfrågan, och många blivande studenter är intresserade av att få ett jobb relativt snart efter avklarad utbildning, avslutar Mikael Ejdebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".