Läraren Peter Stolt ifrågasätter skolbesparingarna. Foto: Cristian Ölund/SR Skaraborg.
Vara

Orättvisa besparingar upprör lärare

Personal på gymnasiesärskolan i Vara är upprörda för att kommunen har beslutat att dra ner på personal.  Detta samtidigt som kommunanställda får åka på utbildningsresor och elever på andra skolor åker utomlands som en del i undervisningen.

Det är en så kallad resurstjänst som ska bort från skolan och personal är nu bekymrade över hur allt ska fungera efter sommaren då personalneddragningen träder i kraft.

Viktigt med rutiner
– Det blir mycket oroligt bland eleverna. Rutiner är något av det viktigaste för oss på särskolan. Jag tycker att det är skamligt att dra ner på deras resurser, säger Peter Stolt, lärare på särskolan

Personal på särskolan är irriterade över att medan de får dra ner på sin personal så åker kommunanställda och andra gymnasieelever utomlands på utbildningsresor.

– Jag förstår inte hur det i dessa tider kan finnas pengar till sådana resor. Jag har ingen förståelse för hur det kan få vara så här, Peter Stolt.

Kommunens förklaring
Men att man skär ner nu har en enkel förklaring, enligt utbildningsförvaltningen.

– Gymnasiesärskolan har liksom övriga gymnasieskolan färre elever nästa år och därför måste resurserna minska. Det är lika för alla. Däremot måste vi vara extra varsamma när vi genomför förändringar på särskolan med tanke på elevernas särskilda behov, säger utbildningschef Gudrun Lidén.

Att andra gymnasieelever åker på utlandsresor är heller inget som går att jämföra.

– Vi vill skapa en bra utbildning för alla och vi bedömer att resorna är en viktig del eftersom vi har en internationell inriktning på utbildningen.
Cristian Ölund
cristian.ölund@sr.e

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".