Skövde

54-åring dömd för dråp

Den 54-årige man som dödade sin sambo i Varola i augusti i fjol döms nu av hovrätten till sex års fängelse för dråp. Hovrätten går därmed emot tingsrätten, som tidigare friade mannen helt.

De två männen hade varit sambor i många år, och den 54-åriga mannen har flera gånger utsatts för sin partners vrede. Så var det också den här augustikvällen i fjol i deras hus i Varola utanför Skövde.

Det började med att den 64-årige partnern misshandlade 54-åringen med flera knytnävsslag, varvid denne försvarade sig.
Det hela slutade med att 64-åringen låg död på golvet.

54-åringen häktades efter dådet, och åtalades för mord i tingsrätten. Tingsrätten valde att fria mannen helt, 
med motiveringen att det inte gick att bevisa att han hade avsikt att döda.

Kan inte ha sprungit in i kniven
Men Göta hovrätt gör en helt annan bedömning. Avgörande för hovrätten är rättsläkarens vittnesmål. Han slår fast att brottsoffret inte kan ha sprungit eller ramlat på kniven, som 54-åringen berättat. I stället handlar det om två avsiktliga knivhugg mot livsviktiga organ i kroppen.

Den åtalade måste ha insett risken för att 64-åringen skulle dö av huggen, och därmed har han haft uppsåt att döda, konstaterar hovrätten.

Men hovrätten konstaterar också att gärningen begicks i en nödvärnssitiation, och dömer därmed 54-åringen till minimistraffet för dråp, vilket är sex års fängelse.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".