Skövde

Varolamordet överklagas till HD

Rättegången kring mordet i Varola utanför Skövde kommer att överklagas till Högsta domstolen. Hovrätten dömde på måndagen en 54-årig man till sex års fängelse för dråp på sin sambo.

Den dömda mannens advokat Tore Brandtler menar att hovrätten lyssnat alltför mycket på rättsläkarens vittnesmål, och att rättsläkaren dessutom uttalat sig alltför tvärsäkert om hur det hela gått till:

– Det är min uppfattning, han har sagt saker som ligger utanför hans kompetens, det är min uppfattning, säger Tore Brandtler.

Kritisk till tvärsäker expert
Tore Brandtler är kritisk till att rättsläkaren uttalat sig så tvärsäkert om huruvida dom dödande kivhuggen utdelades med vilja, eller om dom kan ha skett oavsiktligt i ett slagsmål, där offret så att säga sprang in i kniven.

Tore Brandtler planerar nu två saker; dels hitta en pensionerad rättsläkare som tycker annorlunda, som möjligen skulle öppna för en förhandling i Högsta domstolen.

Tore Brandtler vill att HD prövar domen av ett annat skäl. Både gärningsman och offer var berusade, och det är också klarlagt att 54-åringen först hade utsatts för våld.

Tore Brandtler vill att HD prövar om berusningen i kombination med att gärningsmannen först blev misshandlad kan göra att han frias utifrån nödvärnsrätten. Det vill säga att alkoholen gjorde att han hade svårare att besinna sig när han skulle freda sig själv:

– Denna omständighet har inte prövats tidigare, hur man ska kunna besinna sig när man är påverkad av alkohol, säger Tore Brandtler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".