Hasse och Zofia Hammerin valde att dela lika på föräldraledigheten. (Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.)

Föräldrar får bonus för att dela lika

Sedan den 1 juli i fjol kan föräldrar som delar tillräckligt lika på föräldraledigheten, ansöka om en så kallad jämställdhetsbonus från Försäkringskassan. Vid det första ansökningsstoppet den 1 mars hade ett 30-tal föräldrar ansökt om att få bonus.

– Vi tänkte väl inte att vi ville dela lika. Det var mer att vi båda ville vara hemma med Agnes, vi tänkte inte ”nu ska vi vara jämställda”, säger ett av de föräldrarparen Zofia och hasse Hammerin.

De hade inte tänkt alls på att det fanns en jämställdhetsbonus att söka när dottern Agnes föddes i juli förra året. Men när informationen väl damp ner i brevlådan bestämde de sig för att söka.

Extrapengar lockar
Bonusen är tänkt att underlätta för mammor och pappor att dela lika på föräldraledigheten. I stora drag innebär den att den förälder som tagit ut flest dagar med föräldrapenning får en bonus om han eller hon jobbar eller studerar när den andra föräldern är ledig. Och lite extra pengar kan nog få fler att dela upp ledigheten, tror Zofia Hammerin.

– Det är möjligt att det kan göra eftersom det oftast är svårt för pappan att ta ledigt, tyvärr tjänar ju männen bättre. Men det är synd att det ska behövas en bonus för folk ska dela lika på ledigheten.

Kan ge tusenlappar
Bonusen är beroende av den arbetande förälderns inkomst och innebär maximalt ett bidrag på 3 000 kronor per månad. Delar man exakt lika på hela föräldraledigheten kan man alltså få totalt 13 500 kronor. Men pengarna spelar ingen roll, det viktigaste är att få vara med sitt barn, menar Hasse och Zofia Hammerin.

– Det är nog bra för båda föräldrarna att vara med mycket i början och finnas till hands, menar Hasse.

– Hon blir nog tryggare av att ha oss båda hemma och ingen av oss blir så väldigt trött heller, vi har ju delat på allt. Jag tror att vi har blivit gladare och bättre föräldrar eftersom ingen har behövt göra allt, säger Zofia.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".