Trängsel i Tranriket. (Foto: Erik Abel/Scanpix)
HORNBORGA

Tranrekord vid Hornborgasjön

Återigen finns rekordmånga tranor vid Hornborgasjön. 18 500 tranor räknades på måndagskvällen in vid sjön och därmed slogs fjolårets rekord på 15 300 tranor med råge.

– Jag var tvungen att titta flera gånger på siffrorna för att försäkra mig om att inte ha sett fel, säger Anders Bergström, föreståndare vid Hornborga Naturum.

Varje kväll när tranorna flyger från sin matplats vid Hornborga Naturum räknas de av fågelentusiaster vid sjön och på måndagskvällen flög ofattbara 18 500 tranor förbi räknarna.

– Det är lite olika hur bra räkningen går med tanke på vädret och hur snabbt tranorna flyger, men i går var räkningsförhållandena mycket gynnsamma, säger Anders Bergström.

Tidigare och fler
I år har dessutom tranorna kommit några dagar tidigare. Toppnoteringen i fjol sattes den 3 april.

– Många vill ju se tranorna under påskveckan och visst kommer det att finnas tranor kvar till påsk men inte i de här rekordmängderna, säger Anders Bergström.

Morgens Jensen från Danmark besökte Trandansen mellan Skara och Falköping och lät sig imponeras av fåglarna på fälten.

– Själva antalet betyder ingenting. Det handlar om att se dem och höra den stora flocken.

Sjunde besöket
Det är något speciellt att åka och se på tranorna varje vår, säger han. Det här är sjunde gånger han reser från Danmark för fåglarnas skull.

– Vi har ju inte sådana mängder tranor i Danmark. Därför har det blivit en tradition för oss att åka hit och se dem.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".