Tibro går med i gymnasiesamarbetet - med tvekan

Frågan om att låta gymnasieeleverna välja studieort fritt har varit svår för Tibro kommun. Så svår att man först sa nej och sedan ko-vände till ett ja.
För en liten kommun med egen gymnasieskola är det här ett dilemma jämförbart med att gå med i EU eller ej.
- Står man utanför har man mindre inflytande. Är man med kan man förändra, säger Tibros kommunalråd Claes Jägewall.
Tibro är kanske den kommun som har den svåraste situationen nu när elva av Skaraborgs 15 kommuner erbjuder fritt gymnasieval nästa år. För Fågelviksgymnasiet i Tibro är byggd för 700 elever, men det är bara 40 procent av eleverna som är tibrobor. Majoriteten av skoleleverna är Hjo- och Karlsborgsungdomar som idag är tvingade att välja Tibro som förstahandsval. Väljer de exempelvis Skövde istället så riskerar Tibro att stå där med halvtomma klassrum och det får ekonomiska konsekvenser. - Gymnasieskolan är en del av den kommunala ekonomin, och försvinner det fem, sex miljoner på gymnaseiskolan så måste de tas någon annanstans, säger Claes Jägewall. - Då är get grundskolan, barnomsorg, äldreomsorg och kanske också vägar som det måste dras ner på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".