1 av 2
Av familjen Ahlgrens hus finns inga spår - förutom hjulspåren i leran. Foto: Stina Banck/Skaraborg.
2 av 2
Kjell Ahlgren. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.

Motorvägsbygget på 49:an skjuts upp

I höst är utbyggnaden av riksväg 49 mellan Skara och Axvall färdig, men nästa etapp skjuts upp. Tidigast nästa höst blir det byggstart för sträckan Axvall-Varnhem.
Kjell Ahlgren och hans familj nås av beskedet bara dagar efter att deras hus rivits.
– Jävligt bittert, säger han.

Kjell Ahlgren hade tillsammans med sin fru och två barn bott i huset utanför Axvall i sex år när familjen blev utköpt. Nyligen revs huset. Tungt, tyckte Kjell Ahlgren som under fem års tid renoverat i stort sett hela villan: 

– Från början sa de att jag kunde fortsätta att renovera, det skulle inte hända något förrän 2016. Sen när vi fick reda på det då, 2006 måste det ha varit, blev man väldigt bitter. Jag hade inte trott att det skulle hända. När man ändå har lagt ner så pass mycket tid och pengar är det väldigt tråkigt. 

Bara dagar efter rivningen nås familjen Ahlgren av beskedet att byggstarten för utbyggnaden av sträckan Axvall-Varnhem har skjutits upp. Vägverkets byggledare Sören Jägmarker förklarar att projekteringen och utredningarna tagit mer tid än man hoppats på men att det ändå kommer att bli en utbyggnad. 

– Det kommer att bli av, vi ska bygga en motorväg mellan Skara och Skövde, men det kan ju ta några extra år mot vad vi hade trott från början. 

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".