Skövdeutbildade lärare får inga kunskaper om minoriteter

Lärarstudenter vid Högskolan i Skövde erbjuds inte undervisning om Sveriges minoriteter, som till exempel samer, romer och sverigefinnar. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Högskolan i Skövde är ett av tre lärosäten som har lärarutbildningar där kurser om Sveriges fem nationella minoriteter; judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar, helt saknas.  

I läroplanen för både grundskolan och gymnasiet står det att lärare både ska kunna bemöta elever från de nationella minoriteterna och kunna undervisa om gruppernas kultur, språk, religion och historia.  

– Lärare i matematik behöver ju inte behandla nationella minoriteter. Det är ju SO-lärarna som ska undervisa i det, och vi utbildar lärare i de ämnena, säger Susanne Gustavsson, utbildningsledare vid lärarutbildningen på Högskolan i Skövde. 

Matte är matte
I en utredning som nu lagts fram till regeringen föreslås att alla lärarstudenter ska få kunskaper om de nationella minoriteterna. Susanne Gustavsson är skeptisk: 

– I så fall bör man lära sig om både nationella och internationella minoriteter - alla folkslag överhuvudtaget.  

Alice Krantz är snart färdig mattelärare. Hon tycker inte det behövs någon speciell undervisning på lärarutbildningen om inhemska minoriteter: 

– Matematik är matematik oavsett var man kommer ifrån. Jag saknar det inte i min utbildning, säger hon.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".