Nellie Kvarndal och Ewa Johansson på Axevalla folkhögskola vill avliva sina fördomar om landets minoriteter. Reporter: Linnea Frimodig SR Skaraborg.
Skara

Eleverna lär sig krossa fördomarna

På Axevalla folkhögskola utanför Skara arbetar eleverna mycket med de inhemska minoriteterna för att slå hål på fördomarna.

Det är eleverna på folkhögskolans fritidsledarlinje som får lära sig mer om Sveriges fem minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

– Det är viktigt att alla i samhället får veta mer om minoriteterna så vi kan få en acceptans, säger Nellie Kvarndal och Ewa Johansson på fritidsledarlinjen.

De räknar med att de i sitt framtida yrke kommer att möta många människor med en annan kulturell bakgrund.

– Då är det viktigt att kunna förstå dom, säger Nellie och Ewa.

Till skillnad från i Axvall finns inga kurser på lärarutbildningarna på Högskolan i Skövde om de inhemska minoriteterna.
Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Detta trots att eleverna i grundskolan, enligt läroplanen, ska lära sig mer om gruppernas kultur.

– Vi har ju de här minoriteterna i landet och då måste de finnas med i utbildningarna. Dom kommer ju att stanna här för evigt och det är viktigt att vi förstår dom, säger läraren Jouko Ojala på Axevalla folkhögskola.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".