Karlsborg vägrar pengar till krisnämnd

Socialnämnden i Karlsborg har akut penningbrist och vill ha 7,4 miljoner extra för att klara verksamheten fram till årsskiftet. Men kommunledningen säger nej.
Trots att Karlsborg höjde skatten med 56 öre så finns det inga extraslantar att ta till. - Vi har inga medel, säger kommunalrådet Peter Lindroth (s). Det finns ingen extrapåse med pengar att ta till. Det mesta av skattehöjningen gick just till sociala sektorn - men ändå räcker det alltså inte. Underskotten fördelar sig över hela den sociala sektorn, det är inte bara LSS och socialbidrag, utan även kostnaderna för äldreomsorgen som har rasat iväg. Förra året var också ett ekonomiskt katastrofår. Men efter det är Socialnämnden utbytt och en konsult har granskat förra årets underskott. Enligt Peter Lindroth är en skattehöjningen eller hårda besparingar de enda vägarna som finns att gå, men han vill vänta med att välja väg tills det är närmare utrett vad underskottet verkligen beror på, om det brister i politisk styrning eller om budgeten var för snålt tilltagen från början.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".