Hashim Mohammed får inte praktikplats. Foto: Stina Banck
Skaraborg

Krisen slår mot praktikplatser

Det är stor brist på praktikplatser, när företagen pressas av finanskrisen. Någonting som skövdebon Hashim Mohammed från Irak upplever just nu. Det finns inget företag som kan ta emot honom, så som arbetsmarknaden ser ut.

Hashim Mohammed, som i hemlandet Irak arbetade där som bland annat elingenjör, är idag en av deltagarna på UAS i Skövde, som står för Utbildning mot arbete och studier. Det är en förberedande arbetsmarknadskurs för invandrare som vill läsa svenska inriktat mot ett yrke.

– Jag tror att det är ännu svårare för invandrare. Kan man inte prata mycket bra svenska är det svårt att få jobb, säger Hashim Mohammed.

Var jättelätt för ett år sedan
Enligt Arne Lilja, som är handledare på vuxenutbildningen, har det blivit nästan omöjligt att hitta praktikplatser för kursdeltagarna.

– För ett år sedan var det jättelätt. Den svåra perioden började i oktober, sedan dess har det varit jättesvårt att få ut människor i praktik. Organsationerna på företagen är så slimmade, ingen har tid att gå och vara handledare.

Rädsla för att anställa invandrare
Arne Lilja menar att många företag också är onödigt rädda för att anställa en person som inte kommer från Sverige. Därför är det många som går utbildningar och kurser men som aldrig kommer ut i arbetslivet.

– Vi leder dem till en massa dörrar men vi har inte några nycklar. Sen står de vid dörrarna.

Av de som läser svenska inriktat mot sitt yrke i Skövde nu är det ingen som har fått en praktikplats. Och för Hashim Mohammed gäller bara att fortsätta kämpa för att få jobb.

– Söka jobb, söka platser för att få jobb.


Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".