Glas är oftast ofarligt, menar läkare. (Foto: Markus Dahlberg, Scanpix)
Skövde

Nästan ofarligt att äta glasbitar

Larmen om glasbitar i kyckling har duggat tätt den senaste tiden och tillverkarna och butikskedjorna gör allt de kan för att komma tillrätta med problemet. Men att svälja glas är egentligen inte särskilt farligt.

– När man tänker på den rent medicinska risken för skador så känns den senaste tiden larm ganska överdrivna, säger Bengt Orrenius överläkare på kirurgen på Kärnsjukhuset i Skövde.

– Den risk som kan finnas att man får något litet sår i munnen men när glasbiten kommit ner i mag- och tarmkanalen är risken nästan obefintlig.

Sällan komplikationer
Under sina år på kirurgen har Bengt Orrenius och hans kolleger sett en hel del saker som folk har fått i sig. Men det är sällan som dessa saker orsakar allvarliga komplikationer.

– Det värsta som kan hända är om man får ett sår i buk eller tarmväggen, men det mesta som sväljs kapslas in och kan passera utan problem och komma ut den vanliga vägen.

Batterier, mynt och rakblad
Det är oftast barn som sväljer ner sådant som vanligtvis inte ska passera människans matsältningssystemet.

– Vi har ofta barn som sväljer mynt och är de stora, femkronor, så kan vi tvingas operera för att få ut dem. Likaså batterier som om de inte passerar fort nog kan börja läckla i magen.

– Matsmältningssystemet är annars mycket tåligt, de finns de som sväljer rakblad i destruktivt syfte och dessa brukar passera utan problem, säger Bengt Orrenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".