Arkeologer hoppas hitta fler svar i Horsås. (Foto:Drago Prvulovic/Scanpix)
Skövde

Arkeologer vill gräva mer i Horsås

Nära Horsås utanför Skövde har man hittat fornlämningar vid en arkeologisk utgrävning. Det är på grund av att kommunen planerar att bygga ett bostadsområde på platsen som man gjort undersökningen.

– Vi har hittat en järnframställningsplats som kan dateras till ungefär tiden för Kristus födelse och en något yngre boplats, berättar Björn Hjulström som är arkeolog och var arbetsledare för utgrävningen.

Fyndet är på inget sätt unikt men Björn Hjulström vill trots detta gå vidare med mer utgrävningar för att få reda på mer om fyndplatsen.

– Vi vill ha bättre dateringar och ta reda på om det funnits ett förhållande mellan Järnframställningsplatsen och boplatsen, då skulle vi få en bra bild av människornas bomiljö.

Större utgrävning
Om det blir som Björn Hjultröm vill kan det bli fråga om en utgrävning på 20 000 kvadratmeter vilket är en relativt stor utgrävning.

I bosättningen har arkeologerna även hittat kolrester som man har daterat till 3000 år före vår tidräkning, alltså betydligt äldre än de andra fynden.

– Vid en större utgrävning skulle vi kunna få svar på om det funnits ännu äldre bosättningar här och det vore mycket intressant.
Cristian Ölund
cristian.ölund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".