Skaraborgarna blir allt fler

Fler och fler vill bo i Skaraborg, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån. Ökningen är drygt 400 personer under det första halvåret i år.
- En faktor tror jag är att priserna i storstäderna blivit alltför höga, säger Jan-Erik Wallin, ordförande i kommunförbundet i Skaraborg.
- Samtidigt har kommunerna på landsbygden sett befolkningsminskningen som ett bekymmer, och försökt fräscha upp sina kommuner. Då hittar människor tillbaka till sina gamla hemorter. Den kommun som ökat mest befolkningsmässigt i Skaraborg är Lidköping som har knappt 100 personer fler invånare än vid förra mätningen. Näst mest har Skövde kommun ökat med knappt 90 personer. I Karlsborg och Hjo är trenden den omvända och de båda Vätternkommunerna är de enda som tappat invånare i Skaraborg. Karlsborg har 24 färre och Hjos minus ligger på 12 personer. Men alla mindre kommuner kommer få det tufft, enligt Jan-Erik Wallin. - Alla mindre kommuner utan goda kommunikationer ligger ganska svårt till. Det gäller att ha pendlingsmöjligheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".