1 av 3
Toalett på Teglaskolan i Skara. Foto: Malin Ulfhager / SR Skaraborg
2 av 3
Klotter på en elevtoalett på Kyrkerörsskolan i Falköping. Foto: Cristian Ölund SR Skaraborg.
3 av 3
Smutsigt handfat på Alléskolan i Vara. Foto: Linnéa Frimodig SR Skaraborg.

Inte rent på elevernas toaletter

Var fjärde toalett på landets högstadieskolor är dåligt städade, visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort på 150 skolor. Flera skoltoaletter i Skaraborg som SR skaraborg besökt städas slarvigt och saknar både papper och tvål.

Många toaletter på högstadieskolorna i Skaraborg är i så ofräscht skick att eleverna inte går dit på hela dagen, berättar de.

På Rydskolan i Skövde och Teglaskolan i Skara säger elever att de hellre väntar med att gå på toaletten tills de kommer hem på eftermiddagen.

600 skoltoaletter kollade
Sveriges Radio har tittat närmare på 600 skoltoaletter över hela landet. Var fjärde toalett är dåligt städad och på var tionde toalett saknas möjligheten att torka händerna efter tvätt. Det finns dessutom inte möjlighet att använda tvål på nästan hundra av toaletterna som kontrollerats.

– Toaletterna är ofräscha, luktar illa, det är klotter och inristat i väggarna och på dörrarna, det ser sunkigt ut, enligt en elev på Kyrkerörskolan i Falköping.

Kyrkerörsskolan är en av åtta högstadiskolor som Radio Skaraborg besökt i kommunerna Skövde, Vara, Lidköping, Skara och Falköping.

Ofräscht och ingen tvål
Flera av toaletterna saknade papper och tvål. Bland annat på Dalängskolan i Lidköping.

– Den här toaletten städades för två timmar sedan, tror jag och nu finns det inget papper, inga pappershanddukar och nästan ingen tvål heller, visar en elev.

På samtliga skolor fanns även fräscha toaletter, som ofta var placerade vid matsalen eller i avsides korridorer. Toaletterna vid elevskåpen var i sämst skick.

På Alléskolan i Vara fanns toaletter som inte gick att låsa.

Radio Skaraborgs Toalettundersökning

25 toaletter på totalt 8 skolor undersöktes i Skarborg.
Ingen saknade toalock
4 saknade toaborste
2 saknade toapapper
4 saknade möjlighet att torka händerna
6 hade klotter

5 bedömdes som ofräscha, 11 okej och 8 fräscha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".