Sten Sture Stensson är redo för att leverera ägg till påsken. Foto: Christopher Johansson / SR Skaraborg
Lidköping

Rusning efter ägg till påsk

Nu till påsk konsumeras stora mängder ägg i Sverige. En av de äggproducenter som har bråda dagar nu är Sten Sture Stensson.

På sin gård utanför Vrånghult har han både traditionell och ekologisk produktion av ägg och just den här tiden är det en väldig rusning efter ägg, säger han:

– Vi får ungefär 21000 ägg varje dag och nu är det riktigt rush på det hela, vi levererar till Svenska Lantägg i Skara och de vill ju hämta så ofta det går nu, säger Sten Sture Stensson.

En tredjedel av hönsen ekologiska
Sten Sture Stensson har över 23000 höns på sin gård och av dem är nästan en tredjedel ekologiska höns.  Att det går åt mycket ägg nu tror Sten Sture Stensson har att göra med tradition men också att ägg nu är nyttigare än någonsin enligt en ny undersökning

-– Ägg är ju ett förträffligt livsmedel, livsmedelsverket har i en ny rapport visat att ägget är ännu nyttigare än man tidigare trodde, förut har det alltså varit jättebra att äta ägg men nu är det ännu bättre, säger han.

Lugnet infinner sig efter påsk
Fram tills att påsken är slut kommer det vara bråda tider för Sten Sture Stensson.

– Det kommer att handla om ägg från tidig morgon och ända till påskafton då det nog kommer att lugna ner sig, säger Sten Sture Stensson.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".