Att inte gå på toaletten kan leda till urinvägsinfektion anser Maud Norrlander. Foto: Linnéa Frimodig / SR Skaraborg

Smutsiga toaletter en hälsorisk

Många elever på högstadieskolor i Skaraborg tycker att skoltoaletterna är så ofräscha att de inte går dit på hela dagen. Men att inte gå på toaletten kan få konsekvenser för elevernas hälsa.

Maud Norrlander, skolsköterska på Alléskolan i Vara, säger att de ungdomar som inte går på toaletten på hela dagen riskerar att få allvarliga infektioner:

– Risken är att eleverna får urinvägsbesvär, man måste tömma blåsan med jämna mellanrum, säger Maud Norrlander.

En gång om dagen inte tillräckligt
På Alléskolan i Vara städas toaletterna en gång om dagen, på morgonen innan eleverna kommer.
Men det anser inte eleverna räcker.

Flera elever på skaraborgs högstadieskolor berättar om att de inte går på toaletten i skolan för att de är dåligt städade.

Ingen tvål eller pappershandukar
Och en kartläggning som Sveriges radio har gjort, där vi besökt 150 högstadieskolor i hela landet visar dessutom att det på vissa skolor saknas både tvål och pappershandukar på elevtoaletterna.

På Alléskolan i Vara tas tvålen bort från toaletterna om eleverna leker med den.
Att ta bort tvålen är fel anser säger Maud Norrlander.

– Att inte kunna tvätta sina händer med tvål innebär en smittspridningsrisk, men nu så har vi tvål på toaletterna igen, säger Maud Norrlander.

Ingen extra städning
På Alléskolan i Vara anser inte rektorn att toaletterna är så pass ofräscha att det krävs extra städning trots att vissa elever inte går på toaletten på hela dagen.

Om det kommer klagomål på en toalett åtgärdar vi det omedelbart säger Lennart Carlsson , rektor på Alléskolan.

– Självklart reagerar vi om det är en snuskig toalett, varje gång vi upptäcker detta så gör vi något åt det, det är inget allmänt problem som vi ser här. Vi kommer att ta in extra städning om det behövs men det behovet ser vi inte nu, säger Lennart Carlsson.

Linnéa Frimodig
linnéa.frimodig@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".