Skara

Advokat anmäld till advokatsamfundet

Advokaten Lars Schmidt från Skara har anmälts till Advokatsamfundet av Skaras socialchef Lena Bjugård Bränfeldt, som anser att han har varit osaklig när han fört talan för en skarakrog som kommunen beslutat att dra in serveringstillståndet för.

Lena Bjugård Bränfeldt tycker att Lars Schmidts agerande nu måste granskas av Advokatsamfundet:

– Jag tycker att han varit osaklig, ofokuserad och oinitierad i sitt yttrande till Länsrätten. Jag har aldrig varit med om något liknande och då har jag jobbat med socialt arbete i trettio år, säger Lena Bjugård.

Långdragen tvist mellan kommunen och krog
Bakgrunden till att socialchefen Lena Bjugård Bränfeldt nu anmält advokaten Lars Schmidt till Advokatsamfundet är en långdragen tvist mellan Skara kommun och krogen Viktors sportbar.

Vid två tillfällen har kommunen beslutat att dra in serveringstillståndet för krogen. Omsorgsnämnden har pekat på oordning, att det har serverats alkohol efter stängningsdags och att det varit brister i den ekonomiska redovisningen.

Flera överklaganden
Båda gångerna har kommunens beslut överklagats och ett av ärendena ligger nu hos kammarrätten medan det andra hanteras av länsrätten. Och det är när Lars Schmidt fört krogens talan i dessa ärendena som socialchefen Lena Bjugård Bränfeldt tycker att han gått över gränsen.

– Det som stör mig är att han påstår saker som är felaktiga och jag tycker inte det är ett korrekt sätt att förhålla sig i ett yttrande till Länsrätten, säger Lena Bjugård.

Beslut om eventuell åtgärd dröjer
I mitten på mars beslutade Advokatsamfundet att göra en diciplinutredning vad det gäller Lars Schmidts agerande i krogtvisten. En utredning som tar mellan tre till sex månader. Båda partena ska nu yttra sig innan Advokatsamfundet fattar ett beslut.
Men Lena Bjugård Bränfeldt tycker att Lars Schmidt mer gått in för att smutskasta kommunen istället för att hålla fokus på sakfrågan.

– Jag tycker att han ska ägna sig åt de alkoholtillstånd som han yttrar sig om istället för att påstå saker som inte är korrekta om oss, säger Lena Bjugård.

(Lars Schmidt har inte gått att nå för en kommentar då han befinner sig på resande fot)

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".