Grisbönder i kris: "Vi får leva på rost och röta"

Det är tuffa tider för landets grisuppfödare, som får allt mindre betalt för varje gris de skickar till slakt. Det här beror på konkurrensen från billigt importkött, som säljer bra i svenska affärer.
2002 var det bästa året på nästan 20 år för grisnäringen. Resultatet för i år ser däremot ut att bli riktigt dåligt. Grisbönderna får allt mindre betalt för grisarna som de skickar till slakt. - Vi får leva på rost och röta, säger Monica Didriksson, grisuppfödare utanför Töreboda. Vi får inget betalt för eget arbete. I våras sjönk priset först med 60 öre per gris och nu i sommar med ytterligare 25 öre. Den bakomliggande orsaken är att svenska konsumenter gärna köper importerat fläskkött. Att lönsamheten inom grisnäringen går upp och ner, det är inget ovanligt, men problemet nu är att ett gott resultat följs av ett dåligt resultat redan året därpå, innan bönderna hunnit bygga upp sina reserver. - Om ingen vändning kommer snart riskerar små uppfödare att slås ut, säger Monika Didriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".