TIBRO

Framtidens centrum för inredning

Tibro kommun vill gå från att vara Sveriges möbelcentrum till att bli en modern mötesplats för inredare världen över. Målet för det nya stora projektet är att skapa Inredia, där nutida möbelproduktion ska samsas med kommunens kulturhistoria i ett slags ”framtidens museum”.

Pelle Ekholm, kultur- och fritidschef i Tibro, är en av initiativtagarna och han hoppas att det nya projektet ska hjälpa till att sätta Tibro på kartan för möbeldesigners och inredare än mer än i dag.

Dåtid nutid framtid
– Vi hoppas ju att det här ska bli ett museum som sticker ut och som många människor kommer att titta på för att se hur vi väljer att spegla vår historia, vår nutid och vår framtid.

Om en månad ska projektplanerna presenteras i Tibro kommuns kommunfullmäktige, men hur alla idéer ska omvandlas i praktiken är än så länge inte helt utrett.

Tibros storhetstid
Klart är att framtidens museum ska vara inriktat på möbeltillverkning och hantverk, alltså det som satt Tibro på kartan. Till exempel ska museet ta oss tillbaka till 60- och 70talet, som var  Tibros storhetstid inom möbelindustrin.

Men det är bara en del av det stora projekt som kallas Inredia. Ett show room, där Tibros nutida möbeldesign ska visas upp, ska också skapas.

Projektledare Per Garenius tror att Inredia kan bli en viktig mötesplats för branschfolk.

Innovativ mötesplats
– Vi vill utveckla möbelcentrum till en innovativ mötesplats för världens inredare och då lägger man just fokus på inredning och design. Det stämmer så väl med det Tibro har och kan utveckla för att ytterligare vässa möbelklustret.