Skövde

Misstänkta fildelare nekar

De tre unga män från Skövde som misstänks för upphovsrättsbrott i den stora fildelningshärvan nekar till att vara skyldiga. Deras datorer har nu tagits i beslag av Skövdepolisen, som ska leta efter filmer och fildelningskontakter.

De tre Skövdeborna är 31, 27 och 26 år gamla och misstänks ingå i en grupp avancerade fildelare som uteslutande misstänks ha kopierat och delat med sig av filmer.  De tre har alla släppts, men misstankarna mot dem kvarstår.  

Stora mängder data finns nu i beslag hos polisen i Skövde. Datorerna fanns i männens hem, dit de spårades med hjälp av ip-adresser. Nu ska polisen gå igenom dem: 

– Vi kopierar information, analyserar den och ser vad vi kan hitta, säger Per Löfquist, IT-polis i Skövde. 

De misstänkta har hittills nekat till att datorerna använts för att hantera upphovsrättsskyddat material. 

Tidskrävande arbete
Tillslaget mot männen är en del i en större internationell polisutredning, som har pågått en längre tid. Det har ingen koppling till den nya Ipred-lagen som är tänkt ska kunna avslöja de som laddar ner olagligt på Internet.

Männens datorer, som troligtvis är krypterade, kommer nu att undersökas noggrant, enligt Per Löfquist. Mängden data är omfattande:  

- Vi kanske pratar om terabyte, alltså avsevärda mängder. 

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".