Svensk kyckling i kris - importerat kött tar över

Importerad lågpriskyckling från Brasilien och Thailand tränger undan svenskuppfödd kyckling. De svenska uppfödarna får allt svårare att få lönsamhet i sin verksamhet. - Konsumenterna har inte samma krav på säkerhet som vad myndigheterna har, menar Michael Bergman som bedriver slaktkycklingproduktion på Lidaborg utanför Vara.
Det är första gången som svensk kycklingproduktion minskar, men som konsumtionen samtidigt ökar. Import från Brasilien och Thailand via Tyskland och Danmark pressar ner priserna. Kronfågel minskar sina beställningar från svenska producenter, som därmed får allt svårare att leva på yrket som uppfödare. Grundproblemet är att svensk kycklinguppfödning är för dyr - bland annat på grund av dom kontrollprogram som ska säkerställa god djurhållning och salmonellaskydd. Michael Bergman anser alltså att konsumenterna inte har samma inställning till hög livsmedelssäkerhet som myndigheterna. Men även om framtiden är oviss för svenska kycklinguppfödare är Michael Bergman optimistisk. - Man måste se utmaningar, om danskarna kan prestera bättre lönsamhet så borde vi också ha möjlighet, menar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".