1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
Lönevision 2007-2008.
Hjo

Hulmarker tillbakavisar revisorkritik

Hjos kommunstyrelseordförande Catrin Hulmarker (M) har fått en anmärkning av kommunrevisionen i Hjo. Revisorerna menar hon bröt mot rutinerna när hon på egen hand såg till att den dåvarande kommunchefen Pia Renman fick en lönehöjning på 10 000 kronor.

Kommunstyrelsens ordförande i Hjo, Catrin Hulmarker, och dåvarande kommunchefen Pia Renman kom i april i fjol överens om att kommunchefens lön skulle höjas med 10 000 kronor.

Överenskommelsen gjordes bara mellan dem och hölls delvis hemlig för kommunstyrelsens arbetsutskott. För det riktar revisorerna i Hjo kommun en anmärkning mot Catrin Hulmarker.  

– Den står vi för. Den ordning som bestämts att man ska ha, har inte följts. Det är viktigt att kommuninvånarna känner att saker sköts som de ska, och det har inte gjorts i det här fallet, säger Birgitta Svensson, ordförande i kommunrevisionen. 

Ifrågasätter kritiken
Hjos kommunalråd Catrin Hulmarker själv, anser sig orättvist beskylld när det gäller den skandalomsusade lönesättningen till förre kommunchefen. Hon förnekar att hon gjorde upp om lönen i hemlighet med förre kommunchefen Pia Renman.

– Det var ett regelrätt vanligt lönesamtal. Samtalen förankrades i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger hon.

Det är också så att det var fler politiker än bara Catrin Hulmarker som visste om lönehöjningen, visar det sig. Pierre Rydén (S) är vice ordförande i kommunstyrelsen, och han medger att han fått information om överenskommelsen.

– Men allmänna utskottet som helhet fick aldrig informationen, jag anser att det här borde skötts bättre, för det ser väldigt illa ut, säger han.

Han vill trots att han vetat om vad som hänt inte känna vid något medansvar.

Köptes ut
Trots att överenskommelsen inte var giltig, så hamnade dokumentet om den höjda lönen på något sätt hos lönekontoret, som sedan betalade ut 69 000 kronor retroaktivt och den nya lönen på 60 000 kronor i månaden. Den lönen fick hon sedan i två månader, tills att arbetsutskottet behandlat frågan och lönen sänktes till 58 000 kronor.

Kort tid därefter förklarar flera förvaltningschefer att de tappat förtroende för kommunchefen, som till slut köptes ut av kommunen för två miljoner kronor.  

– För en invånare i Hjo kommun måste det te sig ganska konstigt att man ena stunden höjer en lön kraftfullt och sedan börjar en förhandling om ett avgångsvederlag som sedermera kom att handla om två årslöner, säger Birgitta Svensson.

Catrin Hulmarker kommer nu formellt att svara på kritiken från revisorerna, och sedan är det upp till kommunfullmäktige att besluta vad anmärkningen ska leda till.

– Jag vill inte recensera revisorernas beslut. Det är upp till fullmäktige att ta ställning i den här frågan, säger hon.

Sten Lillieström/Tomas Ek
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".