Foto: JACK MIKRUT / SCANPIX SWEDEN

Fildelare: "Tillslaget betyder ingenting"

Tre misstänkta fildelare från Skövde får nu sina datorer granskade av polisen. Men fildelningsnätverket som helhet har inte skadats av tillslaget, utan bara den del där de tre fildelarna ingår, säger en fildelare som är medlem i den så kallade ”scenen”.

– Medlemmarna i gruppen ligger illa till, men med själva ”scenen” händer ingenting, säger en kille som vi kallar för Peter som är med i det nätverket.

De tre fildelarna från Skövde som misstänks tillhöra en gren av scenen som sysslar med filmkopiering får nu sina datorer granskade av polisen.

Det var efter flera års spaning som polisen i flera länder i förra veckan gjorde en gemensam razzia.

Scenen är uppdelad i flera delar, filmscenen, porrscenen, tv- scenen, musikscenen och så vidare. Dom tre killarna som nu misstänks i Skövde för att tillhört Scenen hade kopplingar till VideoCd gruppen.

Men Peter säger att det bara är själva kopieringsgruppen som skadas i sånt här tillslag.

– Datorerna som gör kopian av originalfilmen i det här fallet är kopplade till ”realisegruppens” medlemmar och inte till övriga Scenen i stort, därför skadas bara gruppen.

Och det påverkar inte heller dom som väntar på att få fildela filmerna via till exempel The pirate bay när andra inom Scenen får släppa filmen istället.

– Fildelningen påverkas inte, för att den någon halvtimme senare så har någon annan grupp släppt filmen istället. Och då hamnar den förr eller senare ut på fildelningsnätverk trots att det är mot våra regler i Scenen.

Scenen handlar om att vara först ut med filmer låtar och tv serier bland annat, helst innan premiären på Bio eller på TV. Och det ska vara bra kvalitet. Dom tre misstänkta från Skövde ska tillhört den internationella Scenen som samarbetar med personer i USA och England bland annat.

De misstänkta fildelarna i Skövde nekar alla till brott.

– Han säger att han hade en dator i garderoben som tillhörde en kamrat, men han visste inte vad den användes till, säger , Tore Brandtler, advokat till en av de misstänkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".